Site   Web

May 25, 2007

25+ Common Website Design Mistakes to Avoid

I’m sure you’ve seen examples of great websites on the internet – and also examples of really “Bad” websites. First impressions are extremely important – you have about 20 seconds to make that first impression a good one. If you want your visitor to come back you’ve got to do a lot to impress them in an extremely short period of time.
Many individuals or small business owners often opt to design and build their own websites. Without proper experience or website design background many mistakes are made. If you are a beginner then there are several things you should keep in mind to avoid before designing your website.
Here are several common mistakes which should be avoided when designing your new website.
1. Slow Loading Pages
Problem: Have you ever gone to a website and waited and waited for it to load?
Solution: Optimize your images at a lower resolution to achieve faster loading pages. Keep your page sizes well under 60 KB.
2. Page Layout
Problem: Websites that have the navigation in different places throughout the site. It looks cluttered and unprofessional.
Solution: Be consistent and be organized in your websites layout. Make sure all your web pages look the same and the websites navigation is in the same location on each page.
3. Wild and Crazy Color Schemes
Problem: Have you ever visited a website that has a background with a bright, neon color and can’t read the content because the colors are so loud? What’s the point?
Solution: Think “easy to read.” Avoid dark backgrounds with light colored fonts. White background with black text is best for the general public.
4. Spelling and Grammar Errors
Problem: Spelling and grammar errors just jump off the page.
Solution: Always spell check.
5. Text on the Page
Problem: Most internet users don’t read web pages – they scan them.
Solution: Make sure your page is easy to read. Break text into manageable pieces, use sub-headings, short paragraphs, highlighted keywords and bullet points.
6. Font Styles and Sizes
Problem: Serif fonts such as Times New Roman are more difficult to read on a computer monitor. Also, text that is too small or way too big are hard to read.
Solution: Use non-serif fonts such as Arial, Verdana or MS Sans Serif for web pages that will be read online. Your page will look much better, more professional, and will be much easier for your visitor to read.
7. Not Enough “White Space”
Problem: Too many words on a web page can be overwhelming.
Solution: Make your page easy to read by breaking the text into smaller, more manageable pieces. Also, use sub-headings and bullet points.
8. Cheesy Music that the User Cannot Control
Problem: Background music on a site that does not fit. Next, not being able to shut it off.
Solution: If you think you need to use music on your website for some reason, then make sure you offer your visitors the option to turn it off, or on, quickly and easily.
9. Poor Layout and Design
Problem: Have you ever been to a website that is simply just “too much”? It’s like they are trying to fill every available pixel of space on the entire page.
Solution: Don’t overdo it when designing your pages. Just because you can add something doesn’t mean you have to. Leave plenty of white space between your text and images.
10. Overly Long Pages
Problem: Ever been to a website with a page that just scrolls down forever?
Solution: Most people will never scan down to the bottom of really long pages. It’s better to have several short pages vs. a few really long pages.
11. Non-Standard Links
Problem: You go to a website and aren’t sure which words are really links because the link colors have been changed.
Solution: Don’t confuse your users. Keep the link colors as they are.
12. Under Construction signs
Problem: Have you ever been to a website and found a page with no content of any type but a big “Under Construction” sign instead?
Solution: Don’t use “Under Construction” signs on your website.
13. Didn’t Test Your Web Site
Problem: Ever been to a website that just looks like a mess? Maybe you saw text overlapping images, weird alignment, etc.
Solution: Always check to see what your site looks like in multiple browsers and change accordingly before uploading your site to the web.
14. Unclear Navigation
Problem: You don’t enjoy broken links, error pages or too many moving objects – neither do your websites visitors. If navigation is too difficult to follow, visitors won’t return.
Solution: Make sure that your navigation is easy to read, find and to follow. Also, make sure that it is in the same spot on all of your websites pages.
15. Sloppy Web Site Copy
Problem: Have you ever visited a website with missing words, bad grammar, or it just didn’t make sense?
Solution: Always remember, “Content is King” on the internet, so make sure there is plenty of good, focused information for your visitors.
16. Never Updating Your Site
Problem: Ever go to a website that hasn’t been changed at all over the last few times that you’ve visited it?
Solution: You should always update the content on your site frequently.
17. Too Many Clicks
Problem: Have you ever gone to a website, found something you’re interested in checking out, and then had to click, click, click before you found the item you were looking for (if you didn’t give up first)?
Solution: Don’t test the patience of your visitors. Make sure that everything can be found on your site within 3 clicks or less.
18. No Privacy Policy
Problem: No Privacy Policy page is listed on a website.
Solution: Post a Privacy Policy on your website. Make sure that your customers know that you will not share their addresses with anyone.
19. No Company Contact Information
Problem: A company with no address or contact information is not one you necessarily want to give your money to.
Solution: Email addresses or phone numbers are most often seen as contact information on websites, however, having a physical mailing address on your web site adds another key credibility factor.
20. Using Free Web Hosting
Problem: You visit a web page that has a name so long you’ll never remember it because it is from one of those free website hosts.
Solution: If you want your internet business to be taken seriously avoid using free web hosting. This all adds to the issue of credibility.
21. Using Free E-mail Addresses
Problem: You visit a website and try to send an email to them, however the email addresses are not associated with the domain name.
Solution: Using a free email address, such as Hotmail, Yahoo or Gmail, is never appropriate for your website. On your website, always use an email addresses associated with your own business domain name.
22. Advertisements
Problem: You’ve come to a website where the pages are cluttered with a lot of different advertisements.
Solution: A lot of people are using advertisements to earn extra money. That’s fine, just don’t overdo it.
23. Bad Images
Problem: How many times have you seen a web page with missing graphics files or misshaped images?
Solution: Always optimize your images and use the height and width attributes of the image tag. Additionally, save the files in the right image formats: JPG for Photographs and GIF for artwork.
24. This Website Best Viewed on …..
Problem: This is often seen on many beginner websites.
Solution: Simply don’t use this on your website.
25. No Prices
Problem: Websites that don’t have product prices listed clearly.
Solution: If you’re selling a product on your website, ALWAYS include a price with the item description.
And here’s a list of things that you should just avoid, or should not forget, simply because it’s the right thing to do, website design-wise. And here they are:
Frames, Hit counters, Orphan pages, Anything “Cutesy”, Pop ups, Fancy Fonts, Don’t overuse Flash, Avoid Javascript links, Blinking text , Animated GIFs, Missing Meta Tags, Horizontal (sideways) Scrolling, Don’t underline or color normal text, Don’t forget functional links on your footer, Don’t forget about your Marketing Strategies, Don’t forget to include anchor text on your links, Never subscribe a visitor for anything without his consent, Don’t leave the home page title as “Welcome to Mysite.com”, Avoid using all the “Bells And Whistles” simply because you can, Not Taking Advantage of SEO (Search Engine Optimization) on your website
Whether you have created your own website or are working with someone else on creating your website, I hope all these ideas above will help you build a better website that steadily attracts visitors. If you’ve never built a website on your own, I hope the tips above help you design the best site that you can and help you to avoid all these issues in the future. Knowledge is critical.

Author:  Debbie Ray, owner of http://www.pedigreedpups.com , http://www.the-website-doctor.com , http://www.pedigreeddogs.com and http://www.total-german-shepherd.com is a lifelong dog owner, teacher and internet business owner.

13 Responses to “25+ Common Website Design Mistakes to Avoid

    Thanks for sharing about 25+ Common Website Design Mistakes to Avoid. Your content is really useful for us………

    these are crucial points and if one wants to get good ranking in google then they must do what google want and what they themselves are trying to achieve that is to present highly organised data to users, and the points mentioned above will do that.

    avatar kurnia says:

    thank you for your sharing, its helpfull

    And the problem with all these things is very great and common!

    As a designer i can relate to these. Thanks for sharing, will surely improve myself keeping these points in mind.

    Hi great blog, I just browsing the article for acquiring an stimulus or an remarkable blog. Complete topic, thank you for sharing.

    This article is exceptionally intriguing and novel. I appreciate your endeavors.

    I think this list should be carefully read by developers.

    what you have mentioned are really a good things that a webmaster should take care of.

    Yup you are right about everything, as a developers this teaches me a lot

    It’s really best collection of tips I found on the internet, I will keep this page and come back with my friends :) because I’m sharing it and bookmarking it :)

    avatar Solo Ads says:

    yeah, I have made few of those mistakes.
    lol

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *






You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Please leave these two fields as-is:

Protected by Invisible Defender. Showed 403 to 4,190,753 bad guys.

css.php