Site   Web

November 12, 2013

Cupertino to Give Apple Final Approval for ‘Spaceship’ Friday

City of Cupertino image — Apple's future 'spaceship-style' headquarters.

Apple will soon get the official go-ahead from Cupertino city council to begin work on its 2.8-million-square-foot ‘spaceship-style’ headquarters.

The city has released some new renderings of the campus (via Wired), before its meeting of council Friday for a final vote on the Apple Campus 2 project. There is little doubt the project will receive council’s endorsement. The meeting has been described as a mere formality — council unanimously voted in favor of the new campus last month.

14

City of Cupertino image

There was never much doubt that city council would support the project.

Not only will the new campus enable the iPhone maker to remain in Cupertino, it will allow Apple — the largest employer in Cupertino and the second largest technology employer in Silicon Valley — to add an additional 7,400 people to its payroll taking its employee numbers from 16,000 to 23,400, a report states.

Employee wages and spending aside, the new campus will mean $11.2 million in net tax revenues in Cupertino’s coffers each year, according to the report which also points out Apple will generate an $8-million net fiscal surplus for the City in fiscal year 2012-2013.

The ‘spaceship’ campus itself will result in $31.7 million in property taxes for Cupertino agencies, with the city collecting an extra $1.7 million.

According to the plans, the building will include an employee restaurant and dining facilities, a kitchen and loading dock, meeting rooms, plant rooms and engineering and testing spaces. The plans also call for a central plant and research facilities that will take up about 300,000 square feet of space and a 1,000-seat corporate auditorium as well as a fitness center and, of course, the parking spaces necessary for employees and visitors — 10,980 to be exact.

Landscaping, which will work with the natural vegetation of the area, has been broken down into four areas:

• A “passively programmed Oak Savanna” which will flow between the parking structure and the main building;

• Outdoor sports and fitness areas on the northwest side of the campus;

• Natural landscaping and an outdoor dining terrace connected with the indoor café;

• An inner courtyard within the main building that will join “natural and cultural elements, orchards and dining terraces, a large basin of water within a grove, an amphitheater within an orchard and woodlands, and numerous areas to walk, stroll, meet, rest, and work outdoors in shade or sun.”

26

13

12

2

8

7

24

15

9

16

21

20

5


avatar

Jennifer Cowan is the Managing Editor for SiteProNews.

css.php